Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirmeyi amaçladığı ve ulaşımda önemli gelişimi sağlaması planlanan “Demir Yollarında Türkiye Yüzyılı Rotası”na Şanlıurfa dahil edilmedi. 2 milyonu aşkın nüfusuyla bölgenin tarım, turizm, ticari, ekonomi, sanayi ve lojistik merkezi olan Şanlıurfa hızlı tren istiyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye’nin ilk 5 yılında 17 bin 11 kilometreye ulaştıracak projeleri tamamlamayı hedeflerken yeni hatlar için yol haritası belirledi. Seçim vaatleri arasında da bulunan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı 16 maddeyle “Türkiye Yüzyılı” projelerden olan “Demir Yollarında Türkiye Yüzyılı Rotası”na Şanlıurfa dahil edilmedi.
HIZLI TREN HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ
Raylı sistem planlamaları arasında Şanlıurfa’nın gündeminde yer alan hızlı trenle ilgili bir planlama yok.
2024-2026 yılları arasında hızlı tren projelerinden Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattına öncelik verilecek.
Ayrıca Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı- Kapıkule hatları da yatırım yapılacak diğer noktalar.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan ifadeler şöyle:
“Ulaştırma/Demiryolu sektörü: Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı-Kapıkule projeleri ile ikinci hat yapımlarına, sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımlarına ve önemli yük merkezlerine iltisak hattı yapımı, hat kapasitesi ve verimliliğini artıracak projeler ile raylı sistem araçlarının yerli üretimine öncelik verilecektir.”
Mersin–Adana–Osmaniye–Gaziantep Hızlı Tren Hattının ihalesi temmuz 2020’de yapılmıştı. Şanlıurfa’nın yer almadığı hızlı tren projesi için milletvekilleri, bakanların da aralarında bulunduğu yetkililerle defalarca görüşmüştü. Şanlıurfalıların bir umut beklediği hızlı tren projesinin 2026 yılına kadarki planlamada dahi olmadığı anlaşılmış oldu.
ŞANLIURFA HIZLI TREN İSTİYOR
2 milyonu aşkın nüfusuyla bölgenin başta tarım ve turizm olmak üzere ticari, ekonomi, sanayi ve lojistik merkezi olan Şanlıurfa hızlı tren istiyor.